Najbolja i najgora hrana koju možete pojesti prije treninga

Dijetetičarke Chloe McLeod i Jessica Spendlove čvrsto vjeruju da je prehrana uoči treninga gotovo jednako važna kao i sam trening.

Dok će vas neka hrana napuniti energijom pa ćete biti brži i trenirati upornije, postoji i ona koja teško sjeda na želudac, treba joj vremena da se probavi i podstiče da se osjećate loše.

Za časopis Bed Threads dijetetičarke su pojasnile da postoje dva ključna čimbenika koja utiču na to treba li hranu ili određeni obrok izbjegavati prije vježbanja. To su sadržaj vlakana i masti.

“Hrana s visokim dijelom masti, bez obzira jesu li zdrave ili zasićene i transmasti, bogata je energijom (kalorijama) pa joj je potrebno više vremena za probavu. To znači da će se duže zadržati u želucu, što dovodi do osjećaja mučnine usred treninga. Možda mislite da su vlakna zdrava, ali ako se konzumiraju uoči treninga, povećava se rizik od gastrointestinalnih problema”, kaže Chloe.

Savjetuju da se prije treninga klonite povrća poput brokule i cvjetače, mahunarki, uključujući grah, slanutak i leću, te pizzu, čips, prženu hranu, alkohol i bilo što previše začinjeno ili kiselo.

S druge strane, ugljikohidrati su ključni izvor energije i dobro ih je konzumirati prije većine treninga.

Chloe i Jessica vjeruju da veći obrok treba planirati dva do četiri sata prije treninga, dok je manje zalogaje moguće pojesti i sat do dva prije nego što počnete vježbati.

Dobre opcije su burrito, zobene kaše, jaja na tostu, sushi, povrtne juhe, sendviči s piletinom, žitarice s jogurtom i voćem, voćne salate, domaći smoothie ili rižini kolači s maslacem od kikirikija.

Jelo prije treninga pomaže vam umiriti želudac i njegove sokove te suzbiti glad.

Većina stručnjaka slaže se da biste uvijek trebali nešto pregristi oko 30 minuta prije vježbanja, jer će to pomoći suzbiti osjećaj mučnine tokom treninga.

scroll to top