Na farmi bivšeg načelnika o uzgoju i ekoproizvodnji učili i mladi Francuzi

Načelničku fotelju zamijenio je radom pod otvorenim nebom, a danas farme i tvrtku njegove obitelji u istraživačke svrhe obilaze čak profesori i studenti iz Francuske.

Riječ je o Perici Romiću koji je prije nekoliko godina ponio titulu najmlađeg načelnika u BiH došavši na čelo općine Kupres.

Uspješna saradnja

U toj ulozi u četverogodišnjem mandatu taj se mladi čovjek jako dobro snašao, međutim, kada je došlo vrijeme za ponovnu kandidaturu, odlučio je politiku prepustiti drugima, dok se on posvetio svom primarnom pozivu – veterini i porodičnom imanju. Trenutno je jedan od najvećih, ako ne i najveći ovčar na području Federacije BiH.

Kako je objavljeno na Facebook stranici firme Perkan d. o. o. Kupres, koja u posljednje vrijeme svojim proizvodima osvaja tržište BiH, studenti AgroParisTech fakulteta iz Francuske boravili su u posjetu Mljekari “Perkan”, Obiteljskom gospodarstvu “Romić” i Veterinarskoj stanici “Perica”. Studentima je prezentiran sam proces proizvodnje sira te su imali priliku posjetiti i farmu. Naime, uz studente je bio i profesor dr. François Lerin, član AIDA-e, koji istražuje jesu li naši prostori relevantan agregat za rješavanje pitanja okoliša, klimatskih promjena, bioraznolikosti resursa i zagađenja.

“AgroParisTech obrazuje buduće inženjere, rukovoditelje i menadžere izlažući ih terenskom radu i istraživanju te održavajući bliskog partnerstva u profesionalnom okruženju. Aktivan je u pet glavnih područja, a to su: poljoprivredni i šumski resursi, okoliš, agroindustrijska transformacija, biotehnologija te sve usluge koje se vežu uz proizvodne i prodajne aktivnosti. Iznimna nam je čast pokazati naš način rada, a osmijesi naših posjetitelja dokaz su da su i oni uživali u zajedničkom druženju. Vjerujemo da je ovo početak jednog divnog prijateljstva i nastavak uspješne suradnje”, istaknuto je u navedenoj objavi.

Inače, porodica Romić tradicionalno se bavi poljoprivredom, primarno ovčarstvom, a posljednjih godina i govedarstvom.

“Poslije ratnih događanja Općina Kupres vraćala je stoku s okolnih mjesta. Kada je Kupres oslobođen, moga je oca zapalo 80 ovaca i time je, zapravo, počela naša ovčarska proizvodnja”, objasnio je Perica Romić.

Trenutno na njegovoj farmi ima više od 2000 grla ovaca i oko 50 goveda, a u planu je i nabavka koza. Preradom vlastitog mlijeka proizvode tvrde sireve.

“Prošle smo godine otvorili mljekaru, a već na prvom Balkan Cheese festivalu pobijedila je sa svojim sirom. Riječ je o čistoj ekoproizvodnji”, kazao je nedavno Perica dodavši kako je tajna okusa i kvalitete upravo u prehrani, odnosno travama koje su specifične za to područje.

Sir nije poskupio

Iako su cijene proizvodnje porasle, ta porodica nije podizala cijene svojih sireva.

“Ne postoji dovoljno stanovnika u BiH kako bi mogli ovaj sir koji mi proizvodimo platiti onoliko koliko bi realno trebao vrijediti. Stoga se mi moramo uklopiti u tržišne cijene i tako ga i prodavati”, kazao je Perica koji je mljekaru otvorenu prije godinu dana nazvao po svome pradjedu Perkanu.

U porodičnom poslu angažirana je cijela porodica, od najmanjeg djeteta do najstarijeg člana, čime je ova složna kupreška porodica pokazala kako se od poljoprivrede u BiH može živjeti.

(Izvor: Akta.ba)

scroll to top