Sastojci: 6 patlidžana srednje veličine, maslinovo ulje (za prženje patlidžana).
Za sos s mesom: 750 g mljevene junetine, 2 glavice luka, 2 čehna bijelog luka (usitnjena), 400 g paradajza (isjeckanog), 2 kašike pirea od paradajza, kašičica šećera, šolja crvenog vina, morska so i biber, lovorov list, prstohvat cimeta, 1/4 šolje maslinovog ulja.
Za bešamel sos: 875 ml mlijeka, 100 g putera, 100 g brašna, prstohvat muškatnog oraščića, 2 žumanceta, 100 g parmezana + za posipanje musake.
Priprema:
1. Patlidžanima odstranite peteljke i isijecite uzdužno na komade debljine oko 1 cm. Posolite i ostavite oko pola sata.
2. Isperite patlidžan i iscijedite višak vode pa ih utapkajte paprinim ubrusom. Propržite patlidžan na ulju dok ne porumeni. Isprženo povrće stavite na papirni ubrus kako bi se iscijedio višak ulja.
3. Zagrijte veću tavu na srednjoj temperaturi i dodajte maslinovo ulja, a zatim i isjeckan luk i pržite dok ne omekša i porumeni. Nakon toga dodajte bijeli luk, pire od paradajza i mljeveno meso. Sve promiješajte pa dodajte i crveno vino. Kada vino ispari dodajte pire od paradajza, šećer, cimet, lovorov list i so i biber po ukusu. Kada počne da vri, smanjite temepraturu i ostavite da se krčka oko pola sata, dok skoro sva tečnost ne ispari.
4. U velikoj tavi otopite puter na srednjoj temperaturi. Dodajte brašno i konstantno miješajte da se smjesa zgusne. Zatim dodajte toplo mlijeko postepeno u neprekidnom mlazu. Miješajte konstantno da se ne bi stvorile grudvice. Kada se zgusne, sklonite s ringle idodajte žumanca, so, biber, muškatni oraščić i parmezan. Brzo miješajte kako se jaja ne bi pretvorila u omlet.
5. Vatrostalnu posudu ili pleh (veličine oko 20×30 cm) namažite puterom pa po dnu poredajte patlidžan. Preko stavite smjesu s mesom, zatim još jedan red patlidžana i preko bešamel sos. Poravnajte sos kašikom. Po želji možete posuti musaku parmezanom. Musaku pecite u rerni zagrijanoj na 180-200 stepeni oko sat, dok ne porumeni. Sačekajte da se musaka ohladi, pa je poslužite uz svježu salatu.
(Izvor: kuharica.avaz.ba)