Propovjednici zdravlja već odavno tvrde kako je šećer “bijeli otrov”. Neki proizvođači čokolade zato tržištu žele ponuditi i slasticu bez šećera. Ali sad imaju problem: čokolada može bez šećera, ali ne smije.
Dani blagdana su i inače lokalni nuklearni udar hranom i slasticama koje se smatraju “nezdravima”, a i Uskrs se teško može zamisliti bez čokoladnog zeca ili čokoladnih jaja – o mogućoj čokoladnoj torti da se niti ne govori.
Neki će možda, iz grižnje savjesti poželjeti da im barem čokolada bude “zdrava”. Lliječnici i medicinski stručnjaci neumorno ponavljaju kako je i u njoj šećer štetan, bilo za zube, bilo za čitav organizam. Kako bi bilo da onda čokolada bude bez šećera?
Tehnički – to je moguće. Njemački proizvođač čokolade Ritter-Sport je na tržište poslao proizvod koji u sebi uopće nema šećera. Nazvao ga je “Cacao y nada” – što na šarmantnom španjolskom znači zapravo “kakao i ništa (drugo)”. Jer pravni stručnjaci ovog proizvođača čokolade su pravodobno upozorili: pazite da nigdje na proizvodu ne piše “čokolada” – jer to ne smije pisati.
Direktor Ritter-Sporta, Andreas Ronken je i više nego bijesan zbog takve gluposti: “To je apsurdno”, kaže za postaju ARD. “Ako danas imate čak i kobasice koje se smiju raditi od graška, onda i čokolada može biti i bez šećera.”
Zabranjeno!
Ali ne smije: prema njemačkoj uredbi o prehrambenim proizvodima, čokolada je “proizvod derivata kakaovca i vrsta slatkora”. Ovaj proizvod Ritter-Sporta je sačinjen od kakaa, kakao maslaca i umjesto klasičnog šećera je tamo prirodan sok kakaa koji se radi na jednoj plantaži u Nikaragvi od plodova te biljke.
I sad počinje pravno natezanje: prema novoj uredbi Europske unije od studenog prošle godine, taj sok ploda kakaovca je prihvaćen kao prehrambeni proizvod, ali tu je drugi problem. Čokolada dolazi od drevne astečke riječi xocolati što znači “gorka voda”. Kakao i čokolada su zapravo gorki i s premalo šećera da bi se i taj sok, opet po smjernicama EU, uopće smio nazvati “slatkorom”.
Njemačka uredba je zapravo tu kao zaštita potrošača: ako netko kupi proizvod na kojem piše “čokolada”, onda se, kad zagrize u nju, ne smije grčiti od gorčine. U raspravu se uključilo i ministarstvo za zaštitu potrošača pokrajine gdje se ova tvornica nalazi, Baden-Würtenberga. Već i zbog činjenice da tamo vladu sastavlja stranka Zelenih, pokrajinsko ministarstvo sad ne može “skočiti sebi u usta” i nalagati nešto što zagovornici okoliša smatraju štetnim: rafinirani šećer. Tako iz tog ministarstva stiže tumačenje kako Njemačka zapravo niti po svojoj uredbi ne određuje što je to “slatkor” pa se tako i taj proizvod Ritter-Sporta ipak smije zvati “čokoladom”.
Ipak sve – reklama
Mnogo manje problema ima tvornica Lindt&Sprüngli: ona je također na tržište poslala proizvod kojeg je pak nazvala “Cacao Pur” i nije oklijevala na proizvod napisati “čokolada”. Naravno, jer sjedište te tvrtke je u Švicarskoj i problema bi mogla imati tek kad bi taj proizvod trebala plasirati na njemačko tržište.
Zapravo je jasno kako je i Ritter-Sportu i Lindtu ti proizvodi služe kako bi (besplatno) privukli pažnju javnosti i da mediji o tome pišu – što poslušno čine. Lindt je svoj proizvod na tržište poslao u “ograničenoj nakladi” od samo 3600 tabli te “čokolade” po cijeni od 3,99 eura, a Ritter-Sport je proizveo još manje, 2300 tabli. Do njih je gotovo nemoguće doći jer se prodavao samo na internetu i u tvorničkoj prodavaonici, a služio je i kao nagrada u nagradnoj igri.
Jer malo je vjerojatno da će baš mnogi htjeti – teško možemo reći “zasladiti” svoj život takvim proizvodima, niti da će se u dogledno doba pojaviti i (opet Lindtovi) čokoladni zečevi bez šećera, ali s tradicionalnim zvončićem. Nestle je još 2017. izmislio novi “zdravi” slatkor s malo kalorija i pokušao ga je staviti u čokoladne prutiće Milkybar za tržište Velike Britanije. Pokušaj nije uspio: “Potrošačima je smetalo kako se ta čokolada osjeća u ustima”, objavio je direktor tehnološkog sektora tog koncerna Stefan Palzer prošle godine tako da je proizvodnja brzo obustavljena.
Ukratko, mnogi proizvođači čokolade istražuju i smišljaju, što bi mogli staviti u proizvod da bi bio “zdrav”. Ali možda to ipak nije niti u prirodi same čokolade. Jer kao što se kaže: teško je naći nešto što veseli, a da nije ili nezdravo, ili deblja.
(Izvor: DW)