Mlinsko-prerađivački gigant opet radi

Mlinsko-prerađivačko preduzeće “Novi Žitopromet” iz Bijeljine za sada ima ugovore sa više od 100 trgovinskih kuća u regionu i dnevno isporuči više od 1.000 hljebova, potvrdio je Srni šef proizvodnje Dušan Tomić.

On je naveo da su se od 1. septembra na policama prodavnica pojavili prvi proizvodi “Novog Žitoprometa”, koji su prepoznatljivi po kvalitetu i recepturi jer se proizvode sa najmanjom dozom aditiva.

Tomić je rekao da je na police prvo stigao polubijeli hljeb od 600 grama i somun od 800 grama, a zavisno od potražnje tržišta postepeno se mogu očekivati proizvodi koje je imao nekadašnji “Žitopromet”.

On je podsjetio da je “Pavgord” iz Foče kupio imovinu ovog mlinsko-prerađivačkog giganta, da je remont trajao oko tri mjeseca i da je “Novi Žitopromet” sa radom krenuo 1. marta.

“Krajem juna smo krenuli sa otkupom pšenice, onako kako smo i obećali ratarima”, rekao je Tomić i dodao da su u toku žetvene sezone primili 8.500 tona pšenice od domaćih proizvođača i prvi izašli sa cijenom ove žitarice koja je u tom momentu odgovarala ratarima.

Tomić je napomenuo da su sa ovakvim otkupom prve godine u “Novom Žitoprometu” zadovoljni, ali da su, ipak, sredinom jula iz Srbije morali da uvezu oko 1.000 tona pšenice i oko 150 tona mađarske pšenice.

“Brašno isporučujemo trenutno samo na prostoru BiH i svakodnevno po jedan kamion do Širokog Brijega, Nevesinja, Teslića, Banjaluke i Tuzle. Na ovaj način postepeno osvajamo ona mjesta na koja smo i ranije plasirali naše brašno”, rekao je Tomić.

On je istakao da je brašno izuzetno dobrog kvaliteta, a da bi sve to funkcionisalo vraćeni su na posao stari tehnolozi koji redovno ispituju i kontrolišu kvalitet brašna.

“Novi vlasnik Gordan Pavlović uložio je značajna sredstva u laboratoriju”, rekao je Tomić.

Iako je konkurencija sada malo veća u odnosu na period od prije nekoliko godina, Tomić kaže da u “Novom Žitoprometu” nemaju razloga za brigu zbog kvaliteta koji imaju.

“Sada iz pekare idemo sa četiri vrste proizvoda – bijeli i polubijeli hljeb od 600 grama, somunski hljeb od 800 grama i cvijet hljeb, a cijene su od 1,10 do 1,40 KM”, rekao je Tomić.

U “Novom Žitoprometu” trenutno je zaposleno 60 radnika i plate su redovne, što, prema Tomićevim riječima, potvrđuje ozbiljne namjere novog vlasnika da razvija ovo preduzeće.

(Izvor: Biznisinfo.ba)

scroll to top