Ministar s akademskom zajednicom o mogućnostima unapređenja stočarstva

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić i njegovi saradnici iz Sektora za poljoprivredu razgovarali su s predstavnicima akademske zajednice o projektima koji su značajni za razvoj poljoprivrede, posebno u oblasti stočarstva na području Kantona Sarajevo.

Među njima je projekt poboljšanja genetskog potencijala krava i junica na području Kantona Sarajevo, što bi se ostvarilo kroz ciljanu kupovinu kvalitetnog genetskog bikovskog sjemena. Na taj način bi se kroz kvalitetan genetski materijal poboljšale proizvodne karakteristike naših domaćih grla – goveda.

Tokom sastanka sa predstavnicima Poljoprivredno-prehrambenog i Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, ministar Delić je istakao važnost ovakvog i sličnih projekata koji za cilj imaju unapređenje poljoprivredne proizvodnje.

„U okviru programa podsticaja poljoprivredne proizvodnje, mi smo planirali oko 210.000 KM za projekte koji će unaprijediti ovu oblast privrede. Prepoznali smo njihov značaj i vjerujem da će dugoročno dati odlične rezultate”, kazao je ministar Delić.

Nosilac ovog projekta bit će Poljoprivredni fakultet, a partneri će mu biti Ministarstvo privrede, Veterinarski fakultet, te veterinarske stanice s područja Kantona.

„Smatram posebno dobrim ovakav partnerski odnos učesnika u projektu. Ministarstvo želi da pomogne proizvođačima i uzgajivačima goveda, i to na način da struka kaže šta i gdje, te u kojem smjeru se treba ići”, kazao je dekan Poljoprivredno – prehrambenog fakulteta, prof.dr. Muhamed Brka.

On je iskazao pohvale ministru Deliću što je prepoznao ovu ideju i njen značaj, kao i značaj akademske zajednice.

Dodao je da je Delić treći ministar kojem su pokazali ovaj projekat, a prvi koji je primio i saslušao akademsku zajednicu, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

scroll to top