Milić: Donošenje novog zakona neće ugroziti rad pčelara

Predsjednik Skupštine distrikta Brčko Siniša Milić izjavio je da se zakonom o pčelarstvu distrikta rješava niz pitanja koja do sada nisu bila regulisana i da njegovo donošenje neće ugroziti rad pčelara, pa ni onih koji imaju do 30 košnica.Milić je rekao da oblast pčelarstva u distriktu ranije nije bila zakonski uređena, te da je Nacrt zakona urađen u saradnji sa udruženjima pčelara.

On je naveo da pčelari neće biti u obavezi da se registruju kao poljoprivredni proizvođači.

“To implicira da neće moći da dobiju sredstva predviđena Pravilnikom o podsticajima u kojem je svakako određeno da pravo na podsticaje ostvaruju pčelari koji imaju 30 i više košnica. Na prijedlog poslanika određena je i stručna rasprava da bismo još jednom čuli mišljenje, prije svega onih koji se bave proizvodnjom meda, da li ima nekih korekcija i predloga prije drugog čitanja”, rekao je Milić novinarima.

Predsjednik Udruženja pčelara “Matica” Brčko Nikola Kerezović rekao je da će to udruženje ponovo predložiti da se u Nacrt zakona uvrsti zaštita pčelinjih društava od bolesti, prije svega američke truleži, i trovanja, kao i nadoknada štete pčelarima u slučaju uginuća pčela pod ovim okolnostima.

Kerezović je napomenuo da u Nacrtu nisu definisani propisi i uslovi pod kojima pčelari iz drugih krajeva mogu dovoditi pčelinja društva na ispašu na području distrikta, te da i taj dio takođe treba da se nađe u Nacrtu, kao i da se bolje definiše način prometovanja meda.

On je naveo da u distriktu ima 220 pčelara koji su ostvarili prava na podsticaj i oko 14.000 pčelinjih društava.

Javna rasprava o Nacrtu zakona o pčelarstvu Brčko distrikta, koji je Skupština distrikta usvojila u prvom čitanju, biće održana u srijedu, 17. novembra u 16.00 sati u velikoj sali Skupštine.

scroll to top