U Japanu iznimno su popularni yakitori restorani koji služe jela sastavljena od piletine nabodene na bambusov štapić te pečene na roštilju.
Ljubitelji japanskog roštilja svakako bi trebali isprobati tsukune – odnosno japansku verziju mesnih okruglica koje se nataknu na štapiće za ražnjiće i ispeku na roštilju.
Ako želite biti sigurni da će okruglica ostati u jednom komadu kad je položite na roštilj prethodno je termički obradite na pari pa tek onda nataknite na bambusov štapić i završite na roštilju.
Najbolji tsukune je lijepo karameliziran, dobro začinjen i sočan te poslužen ravno s roštilja – vruć i ukusan.
Sastojci za mesne okruglice: 450 g mljevenog pilećeg zabatka, 130 g ljepljivog rižinog brašna, 2 kašike pileće masti, 2 čajne kašičice slatkog rižinog vina, 1,5 čajne kašičice naribane limunove korice, pola luka, so po želji.
Za umak tare: 250 ml rižina vina sake, 250 ml umaka od soje, 125 ml slatkog rižinog vina mirina, 100 g šećera.
Priprema:
1. Napravite tare: u loncu zagrijte sake, umak od soje, mirin i šećer. Kada tekućina zakipi, smanjite temperaturu i pustite da se umak reducira otprilike 25 do 30 minuta. Uklonite sa štednjaka i pustite da se ohladi.
2. U velikoj zdjeli pomiješajte mljevenu piletinu i pileću mast sa sitno nasjeckanim komadićima luka. Dodajte naribanu limunovu koricu, slatko rižino vino mirin, te so po želji. Rukama izradite smjesu dok se svi sastojci ne sljube.
3. Od dobivene smjese napravite okruglice – ili još bolje valjak dužine oko 8-10 centimetara. Položite ih na papir za pečenje i stavite u frižider da se stisnu oko pola sata.
4. Ohlađene okruglice uvaljajte u ljepljivo rižino brašno te stavite termički obrađivati u kuhalo na paru otprilike šest do osam minuta.
5. Parom obrađene okruglice nabodite na bambusov štapić te ispecite na zagrijanom roštilju uz okretanje svakih dvije minute dok ne dobiju lijepu karameliziranu površinu. Za pečenje ražnjića bit će vam potrebno sveukupno oko osam minuta.
(Izvor: kuharica.avaz.ba)