Sastojci:
Malo naribanog đumbira,
naribana korica i sok 1 limuna,
150 ml mlijeka,
4 jaja,
5 kašika meda + dodatno za dekoriranje,
1 prašak za pecivo,
125 g griza,
125 g mljevenih badema,
malo soli,
malo maslaca za pleh,
kivi,
500 g grčkog jogurta.
Priprema:
Zagrijte rernu na 180 stepeni. U malo posudicu pomiješajte mlijeko s limunovim sokom. U veću posudu pomiješajte prašak za pečenje, zajedno s grizom i mljevenim bademima. Odvojite žumanca od bjelanaca pa žumanca istucite zajedno s naribanim đumbirom, limunovom koricom, medom i vanilinim šećerom dok ne dobijete blijedu i prozračnu smjesu.
Zatim dodajte prašak za pecivo, griz i mljevene bademe uz kontinuirano miješanje. Kad se smjesa jako zgusne dodajte limunov sok i mlijeko.
Dobro istucite bjelanca s prstohvatom soli, a zatim ih dodajte smjesi sa žumanjcima. Pokušajte zadržati štoviše zraka u smjesi. Smjesu izlijte u prethodno namašćen pleh pa pecite oko 40 minuta ili dok vam čačkalica ne izađe čista kad je zabodete u sredinu kolača.
Kad se dobro ohladi, obilno ga nadjenite grčkim jogurtom, komadićima kivija i medom.
(Teglica.ba / kuharica.avaz.ba)