Pet grešaka zbog kojih vam krompir-salata ispadne loša

Bez fine krompir-salate sezona roštilja i mirisa s grilla ili prženih ribica jednostavno nije potpuna. Nekima zamjenjuje čitav obrok, a drugi osim luka i krumpira vole dodati kapare, grah, fetu, krastavce ili kopar. Za koju god se varijantu odlučili, ključna je dobra baza. Međutim, ovih pet grešaka nikako nemojte raditi želite li imati savršenu krompir salatu.

 Pogrešna sorta 

Birajte krompire približno jednake veličine kako bi se ravnomjerno skuhali, a najbolje je odabrati voštani krompir. Brašnasti će se lako prekuhati i raspadati prilikom miješanja.

Kuhanje u vrućoj vodi 

Neoguljeni krompir stavite kuhati u hladnu vodu (tako da budu potpuno potopljeni) kako bi se ravnomjerno skuhao. Vodu nemojte zaboraviti posoliti. Provjerite da li je kuhan tako da ga probodete viljuškom. Ako lako prolazi, spreman je za cijeđenje.

Slijepljene kriške

Skuhani krompir prebacite u hladnu vodu kako se ne bi raspadao tokom guljenja i rezanja. Nakon rezanja kriške nauljite maslinovim uljem kako se ne bi spojile.

Previše luka 

Previše luka preuzme sve okuse i arome, ali volite li njegovu hrskavost uvijek možete posegnuti za srebrencom koji osvježava. Neki se služe trikom da luk posole, ostave 15 minuta pa iscijede u krpi i dodaju krompiru.

Premalo preljeva

Narežete li krompir na prevelike kriške, lako je moguće da će salata djelovati suho. Sočnost možete dobiti tako da salatu začinite mješavinom sirćeta, soli, bibera i senfa (može i malo šećera prema izboru) pa prelijte vrućim mesnim temeljcem. Neki nisu navikli na toplu salatu pa ako više volite hladnu poslužit će i mješavina vrhnja i jogurta.

(Izvor: Kuharica)

scroll to top