Ljekovita svojstva jabuke

Kraljica ne samo zimskog voća već i svih godišnjih doba, jabuka je ukusna i ljekovita namirnica. U brojnim kulturama smatra se eliksirom života.

Ljekovita svojstva jabuke

Još u srednjem vijeku bili su poznati ne samo hranjivi sastojci jabuke već i njena ljekovita vrijednost.

Za liječenje su se osim plodova također koristili cvjetovi i listovi.

Mladi izdanci jabuke rabili su se protiv kostobolje, a pupoljci protiv glavobolje, grčeva i zatvora.

I kršćanska svetica Hildegarda iz Bingena govorila je o ljekovitim svojstvima jabuke, pri čemu nije mislila samo na ljekovitost ploda.

U čemu je tajna ove namirnice?

Jedna jabuka je poput škrinje s blagom.

Bogata je vlaknastim tvarima (celuloza, pektin, lignin). Sadrži 20% dnevne preporučene količine vlakana.

Vlakna iz jabuke smanjuju štetan kolesterol i sprječavaju nastanak srčanih oboljenja.

Obiluje vitaminima C, A, E, K i B, mineralima (kalij, magnezij, fosfor, željezo). Sadrži mliječnu, limunsku i jabučnu kiseline koje pomažu u procesu probave.

Opskrbljuje organizam energijom, sprječava umor i razbistruje um.

Ako prije spavanja pojedete jednu jabuku, imat ćete miran i ugodan san.

Kako jabuka nema veliku energetsku vrijednost, jer njen najveći dio čini voda u kojoj su otopljeni vitamini i mineralne tvari, kroz želudac prolazi samo za 20 minuta.

Međutim ako jabuku uzimate nakon obroka, dolazi do fermentacije te jabuka gubi većinu svojih hranjivih i ljekovitih tvari.

(Alternativa-za-vas.com)

scroll to top