Hrana koja nas čini tromijima

​Ako možete cijeli dan provesti budni i bez drijemanja, moguće je da je krivac vaša prehrana. Određena hrana će nas podići i razbuditi, dok će druga pridonijeti umoru.

Ovdje se ne radi samo o brzoj i obilnoj hrani. Neke namirnice koje smatramo zdravima također doprinose umoru.

Ako se ovih dana osjećate umorno i kao da se nikako ne možete naspavati, razmislite o ograničavanju unosa ovih pet namirnica tokom dana.

Trešnje

Ovo je voće prirodno bogato melatoninom koji kontrolira vaše cikluse spavanja i buđenja. Dodatna doza melatonina može poslati signal vašem tijelu da je vrijeme za spavanje, pa trešnje (kao i sok od višnje, koji takođe ima velike količine melatonina) pokušajte konzumirati kao desert nakon večere.

Hljeb

Ugljikohidrati uzrokuju brzi skok nivoa glukoze u krvi zbog čega možete dobiti iznenadni nalet energije. Ali, kad se nivo glukoze počne ponovno smanjivati, vjerojatno ćete doživjeti energetski pad koji će potaknuti umor.

Za tromost je posebno problematičan bijeli hljeb, dok će hljeb od cjelovitih žitarica biti manje vjerovatni uzrok umora.

Tamna čokolada

Iako tamna čokolada sadrži kofein, ona takođe sadrži serotonin, neurotransmiter koji vam može pomoći da se opustite. Zanimljivo je da mliječna čokolada ne sadrži serotonin i zapravo vas može učiniti budnijim.

Puretina

Posne bjelančevine poput puretine, ribe, piletine i nemasnog sira bogate su triptofanom, aminokiselinom koja povećava nivo serotonina.

Banane

Kalijum i magnezijum u bananama krivi su za osjećaj tromosti i umora. Pomažu vam opustiti mišiće i šalju vas u zemlju snova. Umjesto toga posegnite za narandžom jer njen miris citrusa može doprinijeti većem nivou energije.

scroll to top