Kokosovo ulje jedno je od onih masnoća koje biste trebali unositi u svoj organizam što više. Razlikujemo dvije vrste, djevičansko hladno prešano i hladno prešano, a koji se razlikuje prema mirisu i okusu.
Drugim riječima, ono hladno prešano nema miris niti okus pa ga možete koristiti za pripremu jela kada ne želite osjetiti okus kokosa, dok djevičansko možete koristiti, naprimjer, za pripremu slastica kakob iste dobili dodir kokosova okusa.
Razlog zašto biste trebali koristiti kokosovo ulje u prehrani je taj što sadrži veliki broj zasićenih masnih kiselina koje imaju odlično djelovanje na probavu.
1. S obzirom na to da se radi o tipu masnoće s kojim niste upoznati, doziranje kokosovog ulja vjerovatno vam stvara upitnik nad glavom. Možete jednostavno uzeti posudicu za led, u nju staviti otopljeno kokosovo ulje te ga zatim staviti na temperaturu na kojoj će biti gusto (otprilike na sobnu temperaturu).
Jedna kockica kokosovog ulja otprilike je dvije kašike običnog ulja. Na ovaj način, samo jednu kockicu kokosovog ulja možete staviti na tavu i spremni ste za kuhanje kako ste i navikli!
2. Ako ipak neki recept sadrži da masnoće budu u tekućem stanju, jednostavno ga zagrijte u maloj tavi te nastavite normalno koristite.
3. Kako biste ipak preskočili drugi način – držite posudicu sa kokosovim uljem na polici iznad štednjaka. Na taj će način se kokosovo ulje otopiti kada kuhate, dok kada ne – bit će gusto.
4. Kokosovo ulje možete koristiti u kolačima i umjesto maslaca, no tada se pobrinite da su svi sastojci prije pripreme neko vrijeme bili na sobnoj temperaturi kako bi kokosovo ulje, odnosno mast, bila iste konzistencije kao i drugi sastojci.