Krem juha od prase za hladne dane

Sastojci: 3 velike prase, 2 kašike maslaca, 4 šolje pileće juhe, 2 krompira – očišćena i narezana na kockice, 1,5 kašičice soli, prstohvat sušenog mažurana, 1 grančica svježeg timijana, pola kašičice sušene majčine dušice, 1 lovorov list, 1/4 šolje nasjeckanog svježeg peršuna, crni biber, tabasco umak (po želji).

Priprema:

1. Očistite prasu. Zeleni dio po želji možete ostaviti ili odvojiti. Narežite na tanke kolutiće. Otopite maslac na srednje jakoj vatri. Dodajte prasu i kuhajte 10 minuta dok malo ne omekša.
2. Tome dodajte juhu, krompir narezan na kockice, lovorov list, mažuran, timijan i so. Pojačajte temperaturu da zavrije i zatim smanjite. Kuhajte barem 20 minuta.
3. Maknite lovorov list i timijan. Pomoću štapnog miksera izmiksajte juhu. Dodajte peršun i kuhajte još nekoliko minuta. Po želji dodajte još soli, mljeveni biber i tabasco umak.

scroll to top