Košarac: Plasman poljoprivrednih proizvoda na tržišta EU, Kine i Rusije

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac ukazao je na značaj očuvanja i zaštite domaće poljoprivredne proizvodnje, najavljujući i konkretne mjere nakon razgovora s entitetskim resornim ministrima, udruženjima i drugim nadležnim organima.

Neobjašnjivo je, kaže, da domaći proizvođači ne uspijevaju da prodaju svoje proizvode na bh. tržištu, koji čine svega 30 odsto ukupne potražnje.

”U proteklom periodu bilo je previše deklarativne priče o zaštiti domaće proizvodnje”, rekao je Košarac novinarima, nakon razgovora sa Savezom udruženja poljoprivrednih proizvođača RS najavljujući da će biti pripremljene konkretne mjere zaštite.

Ukazuje i da je neophodno omogućiti plasman domaćih proizvoda na tržišta EU, Kine i Ruske Federacije.

”Raduje me činjenica da je Ministarstvo poljoprivrede RS dostavilo popunjen upitnik za izvoz crvenog mesa za zemlje EU i da će dostaviti i za Kinu. Apelujem na strukturu u Federaciji BiH da to uradimo zajedno kako bi omogućili ljudima koji se bave proizvodnjom crvenog mesa da mogu da prodaju svoje proizvode na ta važna tržišta”, ustvrdio je on.

Najavio je radni sastanak s predstavnicima oba entitetska poljoprivredna udruženja, u vezi s obilježavanjem stoke.

I Mišo Maljčić, predsjednik Udruženja uzgajivača svinja u RS je rekao da je razgovarano o prevelikom opterećenju domaće proizvodnje, te problemima zbog, kako je naveo, uvoznog ”lobija”.

”Iz tog razloga nismo konkurentni da zadržimo tržište i povećamo domaću proizvodnju”, naveo je Maljčić.

(BHRT)

Redakcija

Next Post

Isplaćeno 912 hiljada KM podsticaja

uto feb 11 , 2020
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske isplatilo je danas 912.193 KM za podsticaje u poljoprivrednoj proizvodnji. Isplaćeni su podsticaji za investicije u biljnu i stočarsku proizvodnju, za proširenje prerađivačkih kapaciteta, premija za jata lake i teške linije i osamnaestonedjeljne kokice, te podsticaji za zaštitu zdravlja biljaka, saopšteno je iz […]