Kompanija ”Beemed” unaprijedila proizvodnju, godišnje otkupe 100 tona meda

Foto: EU4AGRI

U srcu tuzlanske poslovne zone Lipnica, nalazi se kompanija “Beemed” koja već godinama njeguje čaroliju proizvodnje, pakiranja i nježnog darivanja čistog prirodnog meda, domaćeg jabukovog pekmeza i blistavog jabukovog sirćeta.

Direktorica „Beemeda“, Amina Muharemagić istraživanjem tržišta ustanovila je da ne postoji veliki broj preduzeća koja se bave ovom vrstom djelatnosti, te je odlučila da 2011. godine otvori kompaniju i posveti se razvoju poljoprivrede i pčelarstva.

Kompanija trenutno zapošljava 6 osoba i imaju u planu da zaposle nove radnike za razvoj proizvoda. Aminin plan je ambiciozan – proširiti svoje poslovne dosege kako bi još više radnika, u duhu ljubavi prema medu i darovima prirode, pronašlo mjesto unutar “Beemeda”, gdje će se moći posvetiti razvoju novih, jedinstvenih bh. proizvoda.

Amina objašnjava da je tokom pandemije COVID-19 porasla potražnja za medom i pčelinjim proizvodima, što je zahtijevalo veće kapacitete proizvodnje za koje ova kompanija nije bila spremna, te su se odlučili prijaviti na poziv za dodjelu bespovratnih sredstava Evropske unije kroz projekat EU4AGRI-Recovery.

“Period pandemije za nas je bio vrlo izazovan i morali smo raditi više nego što je bilo potrebno. Uslijed velike potražnje naših proizvoda morali smo dodatno uložiti u proizvodni proces. Zahvaljujući Evropskoj uniji u BiH, dobili smo podršku da nabavimo mašine kako bi unaprijedili proizvodnju i zaštitu naših radnika na svim radnim mjestima koja su izvan i unutar firme“, objašnjava Amina.

Danas preduzeće u ponudi ima nekoliko linija proizvodnje, a to su proizvodnja čistog meda, kao što je livadski med, bagremov med, lipov med, planinski med, kestenov med, kaduljin med i šumski med, mješavine meda sa dodacima, kao i ugostiteljski med u kesicama, koji sada proizvode zahvaljujući projektu EU4AGRI-Recovery.

„Zahvaljujući EU4AGRI-Recovery projektu, nabavili smo mašinu za pakovanje ugostiteljskog meda u kesicama od 13g i 20g, čime smo proširili našu ponudu proizvoda. Ovi proizvodi su namijenjeni za HoReCa tržište.“ kaže Amina.

Preduzeće otkupljuje prirodni med od više od 100 pčelara sa područja cijele Bosne i Hercegovine. Tokom cijele godine, otkupe do 100 tona meda i 10 tona pekmeza od jabuka, dok gotove proizvode plasiraju na tržišta Bosne i Hercegovine i Australije.

„Misija „Beemeda“ je zadržati postojeće kapacitete i radnike, te uložiti u njihova znanja. Vizija je da povećamo broj radnika i da rastemo kao kompanija, te nam je cilj da ostvarimo rast od 10% u odnosu na prethodnu godinu.“ zaključuje Amina.

Kompanija “Beemed” je podržana u iznosu od 55,378 KM bespovratnih sredstava Evropske unije kroz projekat EU4AGRI-Recovery, dok je vrijednost ukupne investicija bila 81,900 KM.

Foto: EU4AGRI

EU4AGRI & EU4AGRI-Recovery projekti investirat će više od 20 miliona eura u poljoprivredno-prehrambeni sektor Bosne i Hercegovine do kraja 2024. godine, jačajući bh. preduzeća za snažnu domaću ekonomiju i bh. institucije za uspješno rukovođenje razvojnim politikama. Do sada je podržano 118 investicionih projekata sa 13 miliona eura, za više od 1350 korisnika sredstvima Evropske unije.

Podrška Evropske unije oporavku i otpornosti poljoprivrede i ruralnom razvoju u Bosni i Hercegovini“ (EU4AGRI-Recovery) 3-godišnja je inicijativa (2021-2024), s ciljem podrške Bosni i Hercegovini u ublažavanju ekonomskih efekata pandemije COVID-19 na poljoprivredno-prehrambena preduzeća i operatere ruralnog turizma, te osiguranje kontinuiteta njihovog poslovanja. Projekat EU4AGRI-Recovery finansira Evropska unija u vrijednosti od 5 miliona eura, a zajednički ga provode Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) i Češka razvojna agencija (CzDA). Projekat je komplementaran projektu EU4AGRI (2020-2024).

scroll to top