Koliko je štetno podgrijavanje hrane u plastičnim posudama

Ilustracija

Podgrijavanjem hrane u mikrovalnoj peći, u plastičnoj posudi, riskirate svoje zdravlje, upozorio je profesor sa Univerziteta u Melburnu dr Mark Grin.

Pojašnjava kako su plastične posude sastavljene od plastifikatora koji im daju savitljiv i mekan oblik. Uobičajeni plastifikatori koje koriste proizvođači su bisfenol A, takođe poznat kao BPA, i ftalati. Oni se često koriste i u drugim svakodnevnim artiklima kao što su toaletne potrepštine i konzervirana hrana. Ali poznato je da plastifikatori utiču na reproduktivni sistem i povezuju se s drugim zdravstvenim problemima poput dijabetesa, astme i pretilosti.

“Plastifikatori bi mogli smanjiti broj spermatozoida kod muškaraca i broj jajnih stanica kod žena. Stope pobačaja takođe se povećavaju prekomjernom izloženošću plastifikatorima”, navodi Grin za Daily Mail Australia.

Ono što je problem kod zagrijavanja hrane u plastičnoj posudi je kretanje plastifikatora. Što je viša temperatura, to se više plastifikatora kreće. A što je veći sadržaj masnoće u hrani, veće su šanse za otapanje.

Ta potencijalna opasnost podstakla je neke zemlje da poduzmu mjere pa su plastifikatori zabranjeni u nekim proizvodima u Francuskoj, dok ih je Evropska unija uklonila iz dječjih flašica. Brazil, Malezija i Kina poduzele su iste mjere predostrožnosti.

scroll to top