Sastojci: šolja meda, šolja vode, šolja ulja, kašičica sode bikarbone, brašna prema potrebi da tijesto ne bude tvrdo, 2 šolje šećera, 3 šolje mljevenih oraha, 3 kašike ulja, 2 kašike kakaa, malo soka od limuna, 150 g čokolade za kuhanje, 2 kašike ulja.
Priprema:
1. Zamijesiti tijesto od meda, vode, ulja, sode bikarbone i brašna.
2. Peći na umjerenoj temperaturi dok torta ne porumeni. Izvaditi iz rerne i ohladiti.
3. Ušpinovati šećer sa šoljom vode da bude gust kao za slatko. Dodati mljevene orahe, ulje, kakao i malo soka od limuna. Sve izmiješati, skinuti s ringle i ohladiti.
4. Presjeći tortu na tri dijela da dobijete tri jednake kore i premazati ih filom.
5. Čokoladu otopiti s uljem pa preliti tortu. Ostaviti da se glazura stegne i prije posluživanja posuti cimetom u prahu.
(Izvor: kuharica.avaz.ba)