Kolač od narandže

Sastojci:

Za biskvit:

200 g integralnog pirovog brašna,

2 kašike kakaa,

1 avokado ili 100 ml maslinovog ulja,

1 kašika brašna rogača (samljeveni rogač),

200 ml biljnog mlijeka,

150 do 200 ml ocijeđenog soka narandže,

180 g čvrstog tofua,

½ kašike cimeta,

50 g tamne čokolade,

4 kašike muscovado šećera/ kokosovog cvijeta (kombinirajte ili sve zamijenite sa 110 g datula bez košpica),

10 g prašaka za pecivo.

Za glazuru:

100 g tamne čokolade,

100 g datula bez košpica,

3 narandže,

2 kašike kakaa + za posipavanje.

Priprema:

Promiješajte prašak za pecivo s brašnom, a sve preostale sastojke zajedno izblendajte u kremu koristeći procesor za hranu ili blender.

Količina soka narandže varira ovisno o tome budete li za sladilo koristili datule ili kombinaciju muscovada i kokosovog šećera. Naime, cjelokupna smjesa će biti gušća kada koristite datule pa će vam biti potrebno više tekućine. Slobodno procijenite koliko dodati, smjesa mora biti gusta, ali da ju možete razmazati po kalupu za pečenje.

Ugrijte pećnicu na 180 stepni, a smjesu za biskvit ulijte u obloženi kalup za pečenje.

Pecite 25 do 35 minuta, zatim ostavite da se ohladi.

Za glazuru, naribajte koricu sa svih narandži, dio ostavite sa strane, a ostatak, uz oguljene narandže izblendajte u finu kremu dodavajući kakao i datule.

Premažite preko ohlađenog kolača, posipajte s još malo kakaa i naribane korice narandže.

Slobodno pri premazivanju nemojte biti previše pedantni, puno zanimljivije izgleda kada površina nije skroz ravna, nego valovita.

scroll to top