Koje su mogućnosti razvoja ruralnog turizma?

U okviru 19. Međunarodnog sajma turizma i ekologije ”List”, danas je organizovan okrugli sto o temi ”Mogućnosti razvoja ruralnog turizma na području Tuzlanskog kantona”.

Prvi dio okruglog stola posvećen je prezentaciji planinarske transverzale ”Put Srebreničke povelje”, što je zapravo nekadašnji put od Gornjeg Srebrenika do Neuma. Ovo je simbol postojanja bosanske državnosti, prolazi kroz stare gradove Bobovac i Blagaj i važan je za turizam. Jedan dio transverzale već je markiran, postavljeni su putokazi, i sada je interesantan planinarima iz naše zemlje, ali i svijeta. Ova područja oko transverzale, stoga bi se mogla dodatno razvijati, navedeno je na okruglom stolu.

”Za naše turiste koji bi dolazili iz inostranstva, kao i domaće, jako mnogo znači što bi transverzala povezivala i ostale turističke usluge, a posebno ruralni sektor. Mi preko transverzale možemo ponuditi našu kulturu i tradiciju”, naveo je prof. dr. Sabid Zekan, predavač na okruglom stolu.

Kako bi se ruralni turizam razvijao, potrebno je osvijestiti građane koji žive u takvim sredinama i prenijeti im kako da registruju djelatnost u okviru svog domaćinstva. O tome je govorila doktor nauka Merima Aljić, predstavnica Turističke zajednice TK. Samo registrovani mogu svoje usluge ponuditi turistima, imati dodatne finansije i razvijati tu djelatnost u budućnosti, rečeno je. Fokus je ovaj put bio na iznajmljivačima smještajnih kapaciteta.

”Prvi korak je otići u općinu, prijaviti se, otići u poreznu ispostavu, dobiti matični broj i onda se prijaviti u Turističku zajednicu TK gdje ćete dobiti svoj kod i prijavu turista na naš sistem, što je zakonska obaveza. I to je uglavnom na čemu je akcenat, da shvate ljudi da se ne mogu baviti djelatnosti samo što su vidjeli kod nekog drugog”, ističe doc.dr.sc. Merima Aljić, predavač na okruglom stolu.

Okrugli sto ”Mogućnosti razvoja ruralnog turizma na području TK” bio je također prilika da se prezentuju dobre prakse afirmacije ruralnog prostora. Najbolji primjer je farma Milo selo nadomak Lukavca. Ideja za proizvodnju organske hrane koju je imao vlasnik, prije pet godina postala je stvarnost.

”Druga faza ovog projekta je izgradnja posebnih vrsta ponude koja se odnosi na zdravstveni turizam, kongresni turizam, gdje bi dovodili grupe ljude koji bi imali višednevni boravak sa ciljem da obnove potrebnu energiju za svoje aktivnosti”, rekao je vlasnik farme Milo selo i predavač Izudin Čeliković.

Na ovom okruglom stolu, čiji je organizator Turistička zajednica TK detektovani su i problemi u ovoj oblasti, koji se tiču zakonske regulative. Svi su složni da je potrebno mijenjati određene zakonske odredbe, te se nadaju da će to uslijediti čim prije, kako bi se više razvijao ruralni turizam, pa samim tim i ruralna područja, lokalne zajednice i država.

scroll to top