U vrijeme pandemije koronavirusa mogli biste dodati određene namirnice u svoju prehranu. Ovo su neke od njih.
Zeleni čaj
Novo istraživanje sugerira da specifični hemijski spojevi u zelenom čaju imaju sposobnost inhibiranja glavnog enzima ili proteaze (Mpro) u virusu SARS-CoV -2, virus koji uzrokuje Covid-19.
Tamna čokolada
Tamna čokolada bila je još jedna uobičajena namirnica koja je pokazala obećavajuće rezultate u istoj studiji. Istraživači su proučavali kako je enzim proteaza (Mpro) u virusu SARS-CoV-2 reagirao nakon što je došao u kontakt s različitim biljnim hemijskim spojevima, posebno onima koji pokazuju protuupalna i antioksidativna svojstva.
Grožđe
Laboratorijski eksperimenti pokazali su da hemijski spojevi u dvije južne vrste grožđa također mogu inhibirati enzim proteaze (Mpro).
Vitamin D
Više studija pokazalo je da vitamin D – posebno D3 – može pomoći u ublažavanju težine simptoma Covida-19. Vjeruje se da je to djelomično moguće zbog sposobnosti vitamina D da podržava imunološku funkciju.
Cink
Mineral cink također je presudan u podršci imunološkom sistemu. Cink pomaže tijelu u borbi protiv patogena, piše Eat This.