Za doručak predlažemo kiflice s makom

Sastojci:

Za tijesto:

15 g kvasca,

300 g brašna,

60 g maslaca,

2 kašike šećera,

1 jaje,

malo soli,

malo mlijeka.

Za fil:

3 kašike suhog grožđa,

4 kašike mljevenog maka,

3 kašike džema od kajsija,

1 jaje za premazivanje,

krupni mak za posipanje.

Priprema:

1. Brašno staviti u posudu i dodati mu rastopljeni kvasac, maslac, šećer, jaje, so i mlijeka po potrebi, te umijesiti glatko tijesto. Gotovo tijesto pokriti i ostaviti na toplom dok se ne udvostruči.
2. Za fil isjeckati suho grožđe i pomiješati s mljevenim makom i džemom.
3. Tijesto izvaditi na pobrašnjenu dasku i promijesiti ga.
4. Razviti koru debljine tri milimetra i sjeći je na trouglove. Na svaki staviti kašičicu fila, zatim ih uviti prema vrhu, a krajeve zaviti unutra.
5. Na podmazan pleh slagati kiflice, premazati svaku razmućenim jajetom, posuti makom i ostaviti da se još malo dižu. Kiflice peći na 180 stepeni dok ne postanu zlatnožute.

(Kuharica)

scroll to top