Ovo su namirnice koje treba baš uvijek prati:
Voće i povrće s jestivom korom
Ako je takvo voće i povrće naizgled čisto i sjajno, to ne znači da ga ne treba dobro oprati pod hladnom vodom. Ne koristite sapun za to i dobro ih prebrišite papirnim ubrusom nakon pranja.
Voće i povrće s korom koja se guli
Iako voće i povrće gulite, tokom tog procesa ga držite u rukama i bakterije dolaze na vašu kožu s koje prelaze na oguljeni dio koji jedete.
Zato ga je prije guljenja dobro oprati, npr. banane, mandarine, dinje…
Orašasti plodovi
Treba ih prati i kada su očišćeni od ljuske jer ne možete znati gdje su sve tokom proizvodnje i transporta bili čuvani. Osim toga, pranjem ćete ukoloniti i fitinsku kiselinu koja ih održava svježim i štiti ih od parazita, a može škoditi ljudskom tijelu.
Suho voće
Ova vrsta voća smatra se jednom od najprljavijih, posebno ako nije pakovano već se prodaje u rinfuzi. Sušeno voće bi trebalo dobro oprati pod mlazom vode ili čak potopiti pod vodu na nekoliko sati.
Limenke
Iako zvuči pomalo čudno, stručnjaci preporučuju pranje limenki prije otvaranja i istresanja hrane iz nje. Kažu da na limenkama može biti puno bakterija koje nakon otvaranja mogu doći na hranu koju jedemo.