Od malih nogu nas uče da treba oprati svu hranu prije jela ili prije kuhanja, međutim, to i nije tako.
Ove namirnice ne treba prati baš nikada
Jaja
Ljuska jajeta često sadrži poseban premaz kako bi se jaje zaštitilo od bakterija. Voda uništava tu zaštitu pa jaja nije dobro prati, a nema ni potrebe.
Tjestenina
Vrhunski kuhari kažu da je pranje tjestenine velika greška, jer se na taj način uklanja skrob koji je kasnije potreban da bi se umak dobro spojio s tjesteninom. Kuhana tjestenina može se staviti pod vodu jedino ako je predviđena za salate ili za vok.
Pečurke
Pečurke dobro apsorbuju vodu i zato nije dobra ideja prati ih pod vodom, ili još gore, potapati ih, jer će izgubiti elastičnost i postati podložnije kvarenju. Ako su baš jako zaprljane, brzinski ih provucite kroz vodu i brzo obrišite papirnim ubrusom. Zemlju s pečuraka možete ukloniti četkicom.