Sastojci za tijesto: 2 jaja, 2 dl ulja, 3 dl mlijeka, 1 kašika suhog kvasca, 100 g šećera, oko 700 g brašna. Za fil: džem od šljiva. Za sirup: 200 g šećera, 3 dl vode. Za posipanje: 100 g kokosa.
Priprema:
1. U 3 dl mlakog mlijeka staviti kašiku suhog kvasca i 100 g šećera. Neka odstoji pa dodati 2 jaja, 2 dl ulja i brašnom dobro zamijesiti tijesto i ostaviti da nadođe.
2. Podijeliti na pet dijelova. Svaki dio razvaljati u krug i isjeći na 8 trokuta. Na svaki staviti kašičicu džema i uviti u kiflicu. Ostaviti da stanu 15 minuta i peći na 200 stepeni dok blago ne porumene.
3. U međuvremenu skuhati sirup: U posudu staviti šećer i vodu i kuhati 4-5 minuta od vremena kad proključa. Pečene kiflice tople uvaljati u topao sirup pa posuti kokosom.
(Izvor: kuharica.avaz.ba)