Sastojci: 15-20 dag ječmene kaše, 50 dag boba, 30 dag mladog kukuruza, 1 veća mrkva, 1 glavica luka, 10-15 dag suhog mesa 1 mala kašičica suhog začina, crni biber, 3 čehna bijelog luka, 1 kašika sjeckanog peršuna, 1 lovorov list po potrebi soli.
Priprema:
1. Ječmenu kašu kratko prokuhati i ocijediti. Bob kratko prokuhati i očistiti od kožice.
Pripremiti i sve ostale sastojke za ovo varivo.
2. Prokuhanu kašu staviti u posudu za kuhanje variva i preliti hladnom vodom te na hladno dodati nasjeckani luk i na kolute narezanu mrkvu.
3. Zatim i dalje na hladno dodati na sitno nasjeckanu suho meso i na kraju dodati prokuhani mladi kukuruz i lovorov list.
4. Ovako pripremljeno staviti kuhati pa nakon pola sata dodati suhi začin, biber te nastaviti kuhati dok ječmena kaša nije kuhana.
5. Pred sam kraj kuhanja dodati prokuhani i očišćeni bob, protisnuti bijeli luk i sjeckani peršun, doliti po potrebi vode i posoliti ako je potrebno te sva zajedno još malo prokuhati.
(Izvor: kuharica.avaz.ba)