Bobičasto voće, a pogotovo ono organsko, ima kratak rok trajanja. Šarene borovnice, maline, kupine i drugo bobičasto voće mogu početi truliti i unutar 24 sata otkad ste ih kupili.
Da biste spriječili truljenje, važno ih je dobro oprati odmah nakon što ih donesete kući. Izvadite ih iz pakiranja i uronite u kupku sastavljenu od vode i octa.
Istraživanja su pokazala da octena kiselina pomaže u uništavanju spora plijesni i bakterija s površine voća, što produžuje njihov rok trajanja. Ne brinite se, nećete osjetiti okus octa na voću nakon pranja.
Isto tako, važno je bobičasto voće dobro osušiti prije stavljanja u frižider kako biste spriječili njihovo preuranjeno truljenje.
Sastojci za pranje bobičastog voća: 1 l obične vode, 200 ml octa, bobičasto voće.
Kako pravilno oprati bobičasto voće?
1. U veliku zdjelu stavite vodu i ocat i dobro promiješajte.
2. Uronite bobičasto voće u dobivenu tekućinu i pustite da se
tako namače oko pet minuta.
3. Ocijedite tekućinu od bobičastog voća i isperite ga čistom vodom.
4. Oprano voće stavite na papirnate ručnike i dobro posušite.
5. Papirnati ručnik stavite i na dno posude u kojoj ćete čuvati voće te sve zajedno pohranite u frižider.