Med od maslačka nije med koji rade pčele, već je zapravo sirup od maslačka napravljen od cvijeća i šećera. Dobra je zamjena za med za vegane i sve koji su alergični na tradicionalni pčelinji med. Konzistencija je rjeđa od većine meda, no izgledom i bojom je vrlo sličan pčelinjem medu.
Za pripremu meda od maslačka potrebni su vam samo cvjetovi.
U nastavku vam donosimo recept za med od maslačka, a koji možete oplemeniti dodavanjem i drugih biljaka. Mogućnosti je mnogo, a na vama je da odaberete okuse koji vam najbolje odgovaraju.
Sastojci:
150 svježih cvjetova maslačka
1 litra vode
1,2 kg šećera
2 limuna
Priprema:
Svježe cvjetove maslačka dobro operite u hladnoj vodi kako biste uklonili prljavštinu i insekte koji se možda nalaze na njima.
Ostavite ih da odstoje preko noći pa ih drugi dan iscijedite, stavite u posudu i prelijte litrom vode.
Vodu s cvjetovima maslačka kuhajte na laganoj vatri 1 – 2 sata i povremeno miješajte.
Nakon sat do dva kuhanja, procijedite smjesu i dodajte šećer pa kuhajte još sat vremena.
Smjesa bi nakon toga trebala postati gusta, pa sada dodajte limune koje ste prije toga oprali i narezali na kriške. Nastavite s kuhanjem otprilike još pola sata.
Gotovu smjesu odmah ulijte u tegle, dobro ih zatvorite i pohranite na tamno i hladno mjesto.
Ovako pripremljen med može se čuvati do godinu dana.