7 razloga da uvedete više obroka bez mesa tokom sedmice

Ljudi bi trebalo da manji dio svoje ishrane baziraju na mesu, a više na voću i povrću!

Ovih sedam razloga to potvrđuje…

Ušteda

Jesti meso, posebno meso visokog kvaliteta, može biti skupo. S druge strane, povrće, grah i žitarice imaju visoki udio nutrijenata, hranjivi su i zasitni.

Kreativnost u kuhinji

S komadom mesa nema puno posla, osim što ga treba začiniti, ali kada je riječ o jelu koje se bazirana patlidžanu, celeru ili gljivama – postoji beskrajno puno opcija kako ih možete pripremiti, koje priloge dodati ili začine. Takva jela mogu svaki put biti drugačija, a tako ćete oplemeniti i svoju ishranu.

Prilika da isprobate novo voće i povrće

Artičoke, cikorija i ljubičasta brokula trenutno su dosta popularne u kuhinji. Ako ih još niste probali, na internetu ima mnogo zanimljivih, a jednostavnih, recepata s ovim namirnicama, koji bi vas mogli ugodno iznenaditi.

Nema neugodnih pitanja o “porijeklu” ručka

Umjesto toga, vjerovatno ćete završiti u razgovoru o tome zašto zapravo moraju jesti zeleno lisnato povrće. Nije da ste baš dobili bitku, ali ste barem promijenili bojno polje.

Ekološa osviještenost

Ekološke prednosti smanjenja mesa u ishrani se ne mogu poreći – dajete svoj doprinos u borbi za smanjenje emisije stakleničkih gasova, održavate količinu mesnih resursa i štedite ih.

Podržaćete biološku raznolikost

Ako jedete manje mesa, može se pozitivno uticati na ugrožena staništa budući da ćete svoj novac trošiti na domaće uzgojene proizvode (po mogućnosti od malih uzgajivača) i tako ćete dati svoj doprinos uzgoju bez pesticida, što je pak dobro za pčele i ostale insekte oprašivače. Pridružite se velikom životnom ciklusu.

Podrška malim proizvođačima

Bilo da se radi o kompaniji koja preraspodjeljuje višak povrća, lokalnom poljoprivredniku ili onoj nezavisnoj trgovini mješovitom robom koju ste oduvijek namjeravali posjetiti – vaš novac će biti podrška nastavku male domaće proizvodnje, a vaš frižider pun proizvoda kojima znate porijeklo.

scroll to top