Svježa jaja ukusne su namirnice koje se savršeno slažu s mnogim jelima. Osim ako imate svoje koke koje vam svakodnevno “poklone” svježi obrok, vječna dilema s kojom se susrećemo je da li su jaja koja smo kupili zaista svježa.
Ako želite da budete sigurni dovoljno je da napravite sljedeća tri testa za koja Vam je potrebno svega nekoliko sekundi.
1. test
U duboku staklenu posudu ili čašu naspite vode. Jaje nježno ubacite u čašu i posmatrajte šta se događa.
– Svježe jaje u potpunosti će potonuti i “zalijepiti” se za dno;
– Malo starije jaje će jednim djelom biti na dnu, a drugi će se podignuti prema površini;
– Jaja koja plutaju na površini vode, rizična su za konzumaciju i zato je bolje da ih ne konzumirate.
2. test
– Jaje uzmite u ruku i držite ga pored uha. Lagano ga protresite i slušajte zvuk koji dolazi iz unutrašnjosti jajeta;
– Ako ne čujete nikakve zvukove jaje bi trebalo da bude svježe i dobro za konzumaciju;
– Ako se iz jajeta jasno čuje bućkanje, ono je najvjerovatnije staro i bolje je da ga ne pripremate za jelo.
3. test
– Pripremite jaje i veliki, bijeli tanjir. Uzmite jaje, nježno ga razbijte na tanjir i posmatrajte njegov izgled;
– Ako žumanjak stoji čvrsto i uzdignuto, a bjelanjak ostao okupljen oko njega jaje je svježe;
– Ako je žumanjak čvrst, ali se malo raširio i spljoštio, a bjelanjak proziran i još uvijek nije potpuno razliven po tanjiru, jaje je starije, ali još uvijek dobro za upotrebu;
– Ako je žumanjak mekan, potpuno spljošten ili se odmah razlio, a bjelanjak vodenast i potpuno razliven po tanjiru, jaje je najvjerovatnije staro i nije preporučljivo da se konzumira.