Brašno i šećer su neizostavni sastojci u gotovo svakoj kuhinji.
Ali, da li ste se nekada zapitali koji je rok trajanja ovih proizvoda i da li on uopšte postoji.
Kako čuvati brašno?
Brašno gotovo uvijek dolazi u papirnoj kesici, iako se brašno smatra nekvarljivim, sigurno će se pokvariti ako se predugo ostavi u toj kesici.
U stvari, brašno će ostati svježe samo oko tri mjeseca ako se ne skladišti pravilno.
Kada otvorite kupljeno brašno, trebalo bi da ga prebacite u hermetički zatvorenu posudu.
Premještanjem brašna u posebnu posudu možete produžiti njegov rok trajanja do dvije godine.
Ako koristite druge vrste brašna, poput ovsenog ili bademovog, uvjerite se da su takođe uskladišteni u sličnoj hermetički zatvorenoj posudi, jer će se pokvariti mnogo brže od bijelog brašna.
Ako se pravilno skladišti, bademovo brašno ima rok trajanja oko godinu dana.
Kako čuvati šećer?
Za razliku od brašna, bijeli šećer zaista ima neograničen rok trajanja, posebno kada se čuva na suhom i tamnom mjestu. Zbog toga, namirnice poput želea i putera od kikirikija mogu tako dugo da ostanu svježe jer šećer djeluje kao efikasan konzervans.
Međutim, kada je u pitanju smeđi šećer situacija je drugačija jer se stvrdne kada je izložen vazduhu. Zato ćete primijetiti da se smeđi šećer pretvara u ciglu kada se ostavi u originalnom pakovanju.
Da biste maksimalno iskoristili smeđi šećer, čuvajte ga u hermetički zatvorenoj posudi i koristite u roku od dvije godine za optimalnu svježinu i ukus.
(Izvor: Nezavisne novine)