Jednostavno do brzog domaćeg sladoleda

Apsolutno najpopularnija poslastica tokom ljeta svakako je sladoled.

Prema ovom receptu možete napraviti domaću varijantu.

Ukusan je, može poslužiti kao osnova za sladoled koji ćete obogatiti voćem ili čokoladom.

Svi koji vole suptilan i klasičan ukus sladoleda, uživaće u njemu i bez dodataka, a da biste pripremili osnovnu verziju potrebna su vam samo četiri sastojka.

Sastojci:

  • 300 ml slatke pavlake za šlag
  • 50 g šećera
  • 3 supene kašike kukuruznog skroba
  • prstohvat soli

Priprema:

U posudu ubacite 200 ml slatke pavlake, šećer, so. U pavlaku ubacite šipku vanile, ako nemate, može i vanilin šećer.

Kuhajte smjesu na srednjoj temperaturi i konstantno miješajte. Sklonite s vatre kada provri.

U posudi izmiješajte ostatak slatke pavlake s kukuruznim skrobom. Lagano umiješajte u kuhanu smjesu. Stavite sve na srednju vatru, miješajte i kuvajte otprilike 5 minuta, dok ne primijetite da počinje da se zgušnjava.

Tada smanjite temperaturu na nižu i miješajte još 5 minuta dok smjesa ne postane gusta.

Sklonite s vatre i potpuno ohladite na sobnoj temperaturi prije nego što smjesu stavite u zamrzivač. Ako smjesa ima grudvice, možete je umutiti mikserom.

scroll to top