Jahnija je tradicionalno jelo koje se priprema na sjeveru BiH, a jedna je od verzija bosanskog lonca. Ovo jelo neki nazivaju i tagarica zbog toga što se prema starom receptu priprema u zemljanoj posudi – takozvanoj tagari.
Sastojci:
jedan kilogram mesa (masniji komadi junetine ili teletine)
četiri glavica crvenog luka
četiri mrkve srednje veličine
četiri krompira
nekoliko čehni bijelog luka
ulje
začini kao što su so, biber, vegeta, crvena paprika
300-500 mililitara vode
Priprema:
U jednu posudu pomiješajte začine s dvije do tri kašike ulja kako bi napravili marinadu za meso. Meso narežite na krupnije komade i namažite marinadom. Ostavite ga tako barem pola sata.
Potom narežite krompir, mrkvu te crveni i bijeli luk na krupnije komade. Važno je da krompir držite u hladnoj vodi, kako ne bi pocrnio, jer se on dodaje kasnije.
U loncu zagrijte ulje pa prvo propržite crveni i bijeli luk, pa dodajte mrkvu i meso. Ulijte 300 mililitara vode. Ukoliko vam je malo vode, dodajte je još, ali računajte da će i meso pustiti svoje sokove. Kada voda prokuha, smanjite šporet na najnižu temperaturu.
Lonac poklopite debelim slojem aluminijske folije i pokrijte poklopcem. Na taj način voda i mirisi ne bi isparili. Kuhajte ga oko dva sata i onda ubacite krompir te zrna bibera pa kuhajte sat vremena. Na kraju možete dodati malo svježeg začinskog bilja kao što su vlasac ili peršun. Servirajte ga uz domaći hljeb i salatu po želji.
(Izvor: Klix.ba)