Prženi kesteni su jedna od čari jeseni širom Krajine. Ovih dana u Velikoj Kladuši kesten je uveliko tražen, a zahvaljujući Huseinu Ičanoviću iz Bužima i njegovom izumu ovaj šumski dragulj je brzo dostupan pržen i oguljen.
Naime, on je prije nekoliko godina osmislio i napravio mobilnu pržionicu kestena koja za sat vremena isprži i do 30 kg svježeg kestena, objavio je Trend radio.
Kako kaže, pržionica radi na principu plina i struje. Sirovi kesten nakon sipanja u koš prolazi kroz nekoliko faza, od pripreme te samog procesa prženja u peći na visokoj temperaturi, do guljenja prženog kestena u posebno dizajniranom bubnju. Nakon guljenja kesten se vadi van i nakon toga vizuelno pregleda i odstranjuje crvavi ili oštećeni plod.
Ono što ga također izdvaja od drugih prodavača kestena jeste i to da možete donijeti vaš svježi kesten, koji će Husein u svom izumu za kratko vrijeme pretvoriti u svima omiljenu ukusnu jesenju deliciju.
(Izvor: Trend radio)