Sogan dolma (tur. Sogan dolmasi) ili punjeni luk se tradicionalno sprema u BiH, posebno za vrijeme ramazana i bajrama.
Dolme se mogu pripremati i za ručak i za večeru, i bilo koju specijalnu priliku. Treba malo više strpljenja prilikom punjenja, ali se na kraju isplati, piše portal Kuhaj i Peci.
Sastojci:
1 kg luka
500 gr. mljevenog mesa
1 glavica crvenog luka
1 mrkva (izrendana)
6 kašika riže
začini
maslac
Priprema:
Luk očistiti, te ga malo ih sa gornje strane podrezati, a sa donje izbušiti.
Glavice se mogu i zasjeći, a možete i cijele staviti da se kuhaju da luk omekša.
U vodu staviti malo limuna ili sirćeta. Kad su glavice omekšale staviti ih pod hladnu vodu i luk razdvojiti za filovanje.
Fil se priprema na način da u 5oo grama mljevenog mesa stavite sitno isjeckanu jednu glavicu luka, jednu izrendanu mrkvicu, šest kašika riže i začine (začini od sušenog povrća, bibera i crvene paprike).
Lukovice filujete i poredate u šerpu. Posebno propržite kašiku maslaca, dvije kašike brašna i dodajte 2-3 kašike paradajz sosa, zalijte vodom. Kad prokuha dodajte malo začina od sušenog povrća i prelijte preko lukovica.
Ostavite da se kuhaju na niskoj tempereturi oko pola sata.
Prijatno!
(Izvor: radiosarajevo.ba)