U našoj jutarnjoj rutini krije se nekoliko zamki kojima sabotiramo zdravlje, a kad je riječ o lošem holesterolu stručnjaci tvrde da je ova hrana najgori izbor.
Sendviči i jaja
Kombinacija jaja, sira i slanine ili kobasice može biti glavni izvor holesterola. A ako se jaja peku na maslacu tim gore.
Napitci od kafe
Jutarnje uživanje u opojnom mirisu i okusu kafe donosi više štete nego koristi, pogotovo ako je u nju dodano punomasno mlijeko ili vrhnje.
Ni alternative nisu puno bolje
Ljudi često misle da su pureća ili pileća šunka ili pak kobasica bolje opcije. Međutim, i one imaju tek neznatno manje holesterola od goveđih suhomesnatih proizvoda.
Za čime onda posegnuti kad ste u žurbi i kad trebate gorivo za sljedećih nekoliko sati, a da je pri tom zdravo? Ovo su namirnice za doručak s niskim holesterolom koje biste trebali uzeti u obzir.
Mediteranski sastojci
U mediteranskim zemljama dan se ne započinje samo kafom, pecivom ili jajima već grahoricama, maslinama, rajčicama, krastavcima, ekstra djevičanskim maslinovim uljem… Iako bismo ih mogli smatrati netradicionalnim namirnicama za doručak, one su dobar izbor jer nemaju holesterola i dat će vam stabilan nivo energije tokom prijepodneva.
Jogurt
Možete ga dodati u jutarnje smoothije ili uživati u zdjelici muslija i jogurta. Jogurt je uobičajena hrana za doručak, no ovisno o sadržaju, u njemu može biti i malo holesterola, ali ne puno. Ako ujutro volite pojesti jogurt, svakako odaberite onaj koji nema dodanog šećera. Umjesto njega, dodajte voće kako biste ga zasladili prirodnim šećerom, te obogatite zobi, orašastim plodovima, mljevenim lanenim sjemenkama i/ili chijom.
Tu su još i neke osnovne namirnice za doručak koje bismo uvijek trebali držati u kući poput avokada, voća, orašastih plodova i sjemenki, zobenih pahuljica, kruha od cjelovitih žitarica, jogurta bez šećera i prirodnih maslaca od badema, indijskih oraščića ili kikirikija.