Vjerovatno ste već uz pomoć mikrovalne pećnice spremali neke od ovih namirnica, ali niste znali da to nije baš najbolja ideja.
Kuhana jaja
Ne pokušavajte da kuhate jaja u mikrovalnoj jer biste mogli imati pravu malu kuhinjsku katastrofu. Naglo povećanje temperature stvara veliku količinu pare u jajetu koja nema gdje da pobjegne, pa jaje može da “eksplodira”.
Zamrznuto meso
Odmrzavanje mesa u mikrovalnoj pećnici može biti brzo, ali pokušajte da izbjegnete ovaj proces. U zavisnosti od toga kakav komad mesa imate, tanji dijelovi mogu početi da se kuhaju, dok deblji dijelovi mogu i dalje ostati zamrznuti.
Ako imate mikrovalnu pećnicu koja ne rotira hranu, to dovodi do neravnomjerne raspodjele toplote, zbog čega bakterije koje se nalaze u mesu i koje toplota treba da uništi, zapravo samo rastu i razmnožavaju se.
Mesni proizvodi
Sadrže konzervanse koji im produžavaju rok trajanja, a ti konzervansi postaju još nezdraviji za organizam kada se zagriju u mikrovalnoj.
Piletina
Salmonela se često nalazi u mesu, a posebno u piletini. Zbog toga je važno da ga temeljno kuhate kako biste ubili sve bakterije.
Mikrovalna ne može potpuno i ravnomjerno da skuha svaki dio piletine, koja ima veću gustinu proteina, pa postoji mogućnost da bakterije prežive pripremu u mikrovalnoj.