Hljeb i tjestenina svakako se nalaze na spisku namirnica koje nutricionisti nikad ne preporučuju. Ali, kad već morate birati između dva zla, koje je ono manje? Takvo je pitanje bilo upućeno i Džoelu Ferenu, nutricionisti i glasnogovorniku “Dietitian's Association of Australia”.
Prema Ferenu, hljeb je zapravo nešto bolji izbor za vas od tjestenine.
“Jedna šoljica kuvane tjestenine ima više kalorija nego dvije kriške hljeba”, tvrdi Feren.
“U pogledu sadržaja ugljikohidrata, imamo 42 grama ugljikohidrata u šoljici tjestenine i oko 30 grama u dvije kriške hljeba.” Međutim, prije nego što potpuno izbacite tjesteninu, uzmite u obzir činjenicu da ona tokom dužeg perioda polagano otpušta energiju”, objašnjava Feren.
Problem nije u tjestenini, već u količini koju konzumiramo.
“Ljudi imaju tendenciju da pojedu previše tjestenine, te da često jedu samo čistu tjesteninu bez ičeg hranjivog. Gdje su proteini? Gdje je povrće?”
Feren preporučuje 130-150 grama (mjerenje vršite prije kuvanja) tjestenine kao obrok sa salatom i izvorom proteina. Odlučite se za integralnu tjesteninu koja ima malo više vlakana nego bijela.
“Odaberite onu s posebnom vrstom vlakana pod nazivom beta glukan, koja pomaže da se smanji holesterol”, zaključuje on.