Hercegovina: Povoljni vremenski uslovi za rezidbu vinograda

Za hercegovačke vinogradare nema odmora. U velikim vinogradima, u toku je rezidba loze i obrada vinograda. Pogoduju im povoljne dnevne temperature.

Rezidba vinove loze i zimsko oranje prve su i najvažnije agrotehničke mjere. Od 5. decembra, kada je počela u vinogradima Agrofina, loza je orezana na više od šezdeset hektara.

Јutarnje temperature su oko nultog podjeljka.

”Pošto imamo mediteransku klimu, rezidba se može raditi odmah kada opadne list. To ne predstavlja nikakav problem, zato što se ovdje rijetko temperature spuštaju ispod deset stepeni”, pojasnio je agronom Branko Anđelić.

Na rezidbi su angažovani iskusni sezonci.

Dragan Grahovac radi godinama i kaže da je za dobrog rezača potrebno više od godinu dana da bi pravilno pripremio čokot za sezonu roda.

Dnevno oreže do petsto čokota.

”Moramo najviše voditi računa o rodnom čvoru jer kako se oreže takav će biti rod. Zarada nam je po učinku, sve ide na normu”, priča Dragan.

Da bi iskoristili povoljno vrijeme, uporedo sa rezidbom, sprovodi se i zimsko oranje.

Pored stotinu osamdeset hektara postojećih vinograda, u Agrofinu planiraju podizanje i mladih nasada.

”Ove godine imamo u planu pripremu zemljišta za nove vinograde, koji bi trebalo da se podižu tek naredne 2021. godine”, dodao je agronom Anđelić.

Rezidba loze i zimska obrada zemljišta, ako vremenski uslovi dozvole, trebalo bi da budu završeni do polovine marta.

(RTRS)

Redakcija

Next Post

Šest namirnica koje ne smijete prati prije kuhanja

pet jan 17 , 2020
Većina ljudi misli kako sve namirnice treba oprati prije kuhanja no to jednostavno nije tako. Naime, pranjem pojedinih namirnica nećete se riješiti bakterija, već ćete uzrokovati njihovo širenje. Prehrambeni stručnjaci savjetuju da ovih šest namirnica nikada ne perete prije kuhanja, piše Reader's Digest, prenosi Klix. Piletina i riba Ljudi obično […]