Galette od jagoda: Isprobajte drugačiju varijantu omiljene francuske pite

Sastojci za Galette od jagoda:

Za tijesto:

200 g glatkog brašna

200 g maslaca

Dvije kašike šećera

Prstohvat soli

Jedan vanilin šećer

5 kašika hladne vode

Za nadjev:

300 g svježih jagoda

200 g stabljika rabarbare

5 kašika šećera

1 vanilin šećer

2 kašike gussnela

Po želji dvije kašike pekmeza od jagode

Priprema:

Zamijesite prhko tijesto. Pomiješajte brašno, sol, šećer i vanilin šećer pa dodajte hladni maslac nasjeckan na kockice. Izmrvite maslac u brašno, dodajte vode i oblikujte kuglu. Ne morate mijesiti predugo jer tijesto ne mora biti savršeno glatko. Spljoštite kuglu rukama kako bi ju kasnije bilo lakše razvaljati. Zamotajte u prozirnu foliju i stavite u frižider na pola sata.

Očistite rabarbaru i narežite je na komade od 2 cm. Po želji je možete prokuhati u malo vode s medom kako bi bila mekša, ali nije potrebno. U velikoj zdjeli pomiješajte rabarbaru, nasjeckane jagode, šećer, gusnell i pekmez od jagode. Tijesto razvaljajte u krug i stavite u kalup. Tijesto treba biti veće od kalupa, odnosno treba barem tri centimetra prelaziti rubove kalupa. Rasporedite smjesu po tijestu pa preklopite rubove prema unutra kako biste zatvorili galette. Tijesto premažite žumanjkom, pospite šećerom i pecite oko pola sata na 180 stepeni.

(Izvor: Punkufer.hr )

scroll to top