/FOTO/ Hipka proizvodi na Sajmu pčelarstva, predstavljen i sir od dunja

Danas je završen 12. Međunarodni sajam pčelarstva ”Tuzla 2021” koji je okupio izlagače iz BiH i regije. Na sajmu, čiji je organizator Udruženje pčelara Tuzla učestvovala su 33 izlagača, i to proizvođači meda, zdrave hrane i ostalih proizvoda. Cilj je bio da proizvođači prezentuju svoje proizvode i isporuče ih krajnjim korisnicima.

Posjetitelji sajma su mogli vidjeti, kušati, kupiti i proizvode ”Hipka” Muhibe Murić iz Tuzle, dugogodišnjeg proizvođača zdravih proizvoda. Muhiba svake godine, zajedno sa suprugom Zijadom pripremi na stotine tegli raznih salata, džemova, zatim sokove, likere i slične proizvode.

Dio toga je predstavljen i na Sajmu pčelarstva, a Muhiba je zahvalna organizatorima što ih pozivaju na ovu sajamsku manifestaciju.

”Zahvaljujem se na pozivu, svake godine smo tu. Mi na neki način obogatimo sajam, cilj je da ne budu samo proizvodi od meda. Naravno med je zdrav, a uz med je lijepo vidjeti i druge zdrave proizvode”, kaže Muhiba.

Navodi da je ova godina za proizvođače bila baš teška, zbog vremenskih prilika, pa je i sam urod manji.

”Na našem štandu na sajmu smo predstavili sirupe, likere, ajvare, salate, pekmeze, imamo i gorku dinju, a i malo povrća, što je još ostalo. Ova godina je jako teška za proizvođače, nismo išli na godišnji odmor, jer je bilo toplo i nismo smjeli ostaviti plastenike bez vode. Manji je i rod ove godine”, ističe Muhiba.

Ove godine je Muhiba pripremila i sir od dunje, odnosno slatko u malim kutijama, što je bilo interesantno posjetiteljima koji su prilazili štandu i raspitivali se o ovom proizvodu. Muhiba ističe da ga nije teško pripremiti i da je izuzetno ukusan.

Muhiba je zadovoljna plasmanom onoga što proizvedu. Obzirom da su ona i suprug, sa prijateljima i nekoliko proizvođača u prošloj godini osnovali Udruženje ”Tisa” o kome smo već pisali, naglašava nam da i putem manjih sajmova koje organizuju, plasiraju svoje proizvode. Naredni sajam bit će organizovan na platou Tržnog centra Brčanska Malta do kraja mjeseca.

scroll to top