/FOTO/ Potpisani ugovori za dodjelu plastenika za 20 porodica

Danas je u Tuzli upriličeno potpisivanje ugovora u okviru projekta ”Ekonomsko osnaživanje socijalno i materijalno ugroženih osoba i mladih kroz plasteničku proizvodnju povrća”.

Viktor Marjanović iz Doknja godinama se bavi poljoprivrednom proizvodnjom, uzgaja stoku i proizvodi povrće i voće na otvorenom. Prije nekoliko godina bavio se i plasteničkom proizvodnjom, ali mu je usljed vremenskih neprilika plastenik stradao, pa je bio primoran prestati s proizvodnjom u zatvorenom. Imao je namjeru kupiti novi, ali je falilo sredstava. Sada će, uz podršku Grada Tuzla i organizacije Muslim Aid ponovo biti u prilici nastaviti plasteničku proizvodnju.

”Plastenik je nešto stvarno vrh. Sto kvadrata plastenika je vrjednije nego dulum napolju. Koje će to kulture biti zastupljenje? Paradajz, paprika, krastavci. Pomoći će sve, što god dodaš, kap vode dodaš više, punija ćasa”, kaže Viktor.

Među potpisnicima ugovora i dobitnicima plastenika je mladi Amel Ramić. Sa suprugom koja je nezaposlena planira proizvodnju standardnih kultura u ovom plasteniku. Do sada se bavio stočarstvom i drugim vrstama poljoprivrede, no namjerava se više posvetiti plasteničkoj proizvodnji.

”Sad mi je ovo prvi put, za plastenik sam aplicirao, zahvalio bih se Gradu i organizaciji koja je ovo omogućila, svima koji su podržali. Ovo je jedan od budućih projekata koji će pomoći nama omladini da ostanemo ovdje. Supruga mi je nezaposlena, ja sam zaposlen, ali borba je”, navodi Amel.

Viktor i Amel vjeruju da će moći proizvode plasirati na tržište i tako osigurati dodatna sredstva za život.

”Nadam se da ćemo uspjeti ovo tržište zadovoljiti tim paprikama, paradajzom, šta se bude uzgajalo”, ističe Amel.

Plastenici će njima, te još 18 korisnika biti dodijeljeni u okviru projekta ”Ekonomsko osnaživanje socijalno i materijalno ugroženih osoba i mladih kroz plasteničku proizvodnju povrća”. Projekat zajednički realizuju Grad Tuzla i nevladina organizacija Muslim Aid. Na Javni poziv prijavilo se 25 korisnika.

”Ovo je još jedno opredjeljenje Grada da iako nemamo ustavnu izvornu nadležnost u oblasti poljoprivrede, odluka da mi podržavamo ovu djelatnost, da podržavamo naše sugrađane, a sve s ciljem omogućavanja ostvarivanja socijalnih potreba i životne egzistencije naših sugrađana”, kaže Zijad Lugavić, pomoćnik gradonačelnika za ekonomski razvoj, poduzetništvo i poljoprivredu Tuzla.

Projekat u okviru koga će biti dodijeljeni plastenici je vrijednosti 63 hiljade KM, što znači da je po plasteniku izdvojeno nešto više od tri hiljade KM. Sufinansirani su po principu da je 40 posto sredstava osigurao Grad Tuzla, 40 posto organizacija Muslim Aid, a 20 posto sredstava osigurali su korisnici.

”Mi iz Budžeta podržavamo 321 poljoprivrednog proizvođača, sada imamo još 20 pa je to 341 poljoprivredni proizvođač. Ovdje se radi o lijepom projektu sa Muslim Aid-om, radili smo ga zajedno, i njihovim i našim sredstvima”, kazao je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Osnaživanjem sektora poljoprivrede na ovakav način, stvara se također šansa da se domaći proizvodi plasiraju sugrađanima koji nemaju mogućnost da ih sami proizvedu, navode korisnici i predstavnici Grada Tuzla.

scroll to top