Sastojci: 100 g putera ili margarina omekšanog na sobnoj temperaturi, 3 glavice bijelog luka, 2 supene kašike maslinovog ulja, vekna hljeba, 2 supene kašike isjeckanog peršunovog lista, po želji mocarela ili parmezan.
Priprema:
- Omekšajte puter ili maslac na sobnoj temperaturi, a zatim isjecite čehna bijelog luka bez da ga ljuštite, tako da se vide njegovi vrhovi.
- U pleh stavite papir za pečenje i na njega aluminijumsku foliju. Čehna bijelog luka poredajte i poprskajte maslinovim uljem. Pecite na 200 stepeni, pola sata.
- Kada se luk ohladi istisnite čehna iz ljuske i krupno nasjeckajte. Naerendajte sir i nasjeckajte peršun.
- Pomješajte peršun, luk, sir i so sa puterom.
- Isjecite hljeb na kriške i namažite smjesom, a zatim hljeb zapecite u zagrijanoj rerni 3-4 minuta.
(Izvor: kuharica.avaz.ba)