Sastojci:
1 kg tikvica,
4 paradajza,
3 vezice mladog luka,
2 čehna bijelog luka,
peršun,
4 kašike brašna,
2 šoljice ulja,
so i
biber.
Priprema:
Luk sitno isjeckajte i izdinstajte na jednoj šoljici ulja. Dva paradajza ogulite i isijecite na kockice, peršunov list isjeckajte pa prodinstajte, a zatim sve sipajte u vatrostalnu posudu. Tikvice očistite, isijecite na kolutove, posolite i uvaljajte u brašno pa ih poredajte preko dinstanog paradajza.
Na ostatku ulja propržite sitno isječen bijeli luk, dodajte dvije kašike brašna i propržite. Dolijte šolju vode, malo soli, preostali isjeckan paradajz i kuhajte sve zajedno da se zgusne. Prelijte preko tikvica i pecite u rerni na slabijoj temperaturi. Pred kraj pečenja pospite sjeckanim peršunom.
(Izvor: kuharica.avaz.ba)