Dika iz Goražda i Dragica iz Rudog među vodećim pčelarkama u ovom kraju BiH

Goraždanka Dika Maslan je među rijetkim ženama na ovom području koje se bave pčelarstvom. Sve je krenulo iz radoznalosti, da bi hobi vremenom postao biznis.

Na svom imanju u Barama kod Goražda ima više od 130 pčelinjih društava i uživa u ovom poslu.

“Pet godina se bavim proizvodnjom meda. Kad je tek počelo nisam razmišljala šta će biti dalje jednostavno mi se svidjelo. Danas imam 135 košnica i iako je ovo naporan posao ni jednog momenta se nisam pokajala. Radi se od jutra do mraka, u ovom poslu nema radnog vremena, treba sve pratiti, da nisu bolesne, voditi ih na ispašu” priča Dika.

U svijetu pčela

Svijet pčela je upoznala zahvaljujući prijateljima koji se bave pčelarstvom i sa kojima danas odlično sarađuje. U međuvremenu je registrovala vlastiti biznis, a osim meda proizvodi i različite preparate i kreme na bazi voska, sa kantarionom, nevenom, propolis kreme, propolis u etanolu ili maslinovom ulju.

“Sebi mogu zaraditi mjesečnu platu. Proizvodim razne vrste medova i primjesa, polen, propolis, med sa žarom, kunicom, bokvicom, sve je to dobro za imunitet, zatim borove pupoljke koji su odlični za disajne puteve i u periodu korone su pomogli mnogim ljudima. Mnogi mi se čude što to radim, ali u pčelinjaku uvijek ima posla. Rad u prirodi sed zavoli, a i same pčele. Što si duže s njima, sve ih više voliš i poštuješ”, priča Dika.

Bila je ovo teška godina za sve pčelare, jedino je avgust mjesec donekle “izvukao” situaciju ispričala nam je vrijedna pčelarka.

Teška godina

“Tad je krenula šuma i bilo je lakše. Moje pčele su ljetovale u Vinči u Hrenovici, zimovale su na Buni, tamo proljeće ranije počinje. Zahvaljujući pčelama upoznala sam i neke krajeve koje nikad prije nisam vidjela, bili smo i u selu Kljune kod Miljevine, tamo smo imali i malu nezgodu sa medvjedom. Kad medvjed nađe pčelinjak znate kako to već izgleda”, priča Dika.

Svoje proizvode izložila je i na sajmu meda u Goraždu, a to je i prilika da ljudi upoznaju kvalitet njenih proizvoda.

Među ženama pčelarima iz ovog kraja je i Dragica Novaković iz Rudog. Poput Dike priznaje da je posao oko pčela težak, ali i da se voli.

“Mi se ne bavimo ničim drugim osim medom i pčelama. Posljednjih pet, šest godina su bile teške, ali ova je izuzetno teška jer proljeće je bilo hladno kad je trebao biti razvoj, poslije toga vrućine do 42 stepena, a pčele to ne podnose”, kaže Dragica.

Ona i njen muž vlasnici su oko 200 pčelinjih društava, a Bogdan proizvodi matice i rojeve.

“Zavisi ko šta hoće, neko voli paketne rojeve neko rojeve na ramovima. Teško se može živjeti od pčelarstva, zahtjeva mnogo rada, po noći sanjate pčele. Rudo nema dobre pašnjake i mi tu samo zimujemo, seleći smo, idemo za pašom, imamo elektronske vage i prema njima se orjentišemo, gdje bude unosa tu se zadržavamo”, kaže Dragica.

(Izvor: Klix.ba)

scroll to top