Dedić: Primjenom Uredbe zadržan ili povećan broj zaposlenih

Federalni ministar poljoprivrede Šemsudin Dedić, u vezi s Uredbom o interventnim mjerama za podršku ugroženim sektorima privrede u uvjetima pandemije, izjavio je nakon sjednice Vlade, da je na osnovu tog dokumenta, uslijedila obaveza o raspisivanju javnih poziva i da su se nadležne komisije, u skladu s Uredbom i kriterijima, odredile prema pristiglim zahtjevima, prenosi FENA.

“Ono što je ovih dana izazvalo pažnju javnosti jeste konstatacija da su resorna ministarstva dodjeljivala sredstva firmama koje su smanjile broj zaposlenih. Vlada je danas dala tumačenje Uredbe, kriterij 30.09.2019. godine, koji su prenijeli mediji, nije nigdje naveden i nema ga kao takvog u Uredbi. Postoji kriterij 30.09.2020. godine i zadržavanje, tj. povećavanje radnih mjesta do kraja 2020.”, rekao je Dedić.

Kad je riječ o sektoru poljoprivrede, na osnovu Uredbe je podršku dobilo 31 preduzeće koja su do 30.09. imala zaposlenih 637, a 31.12. 2020. godine 674. Dakle, zadržan je, a kod nekih privrednih subjekata i povećan broj zaposlenih.

Podršku je indirektno osjetilo i 9.470 kooperanata, tj. poljoprivrednih proizvođača od kojih su otkupljeni proizvodi te su izvezeni; dakle, pomognuti su svi oni koji su završili proizvodnju a nisu imali tržišta te su njihovi otkupljeni proizvodi otišli na inozemna tržišta.

Ukupan dodijeljeni iznos, od raspoloživih deset miliona KM, u sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije je iznosio 8.199.933 KM.

“Vlada FBiH je razmatrala informaciju o utrošku sredstava svih resornih ministarstava i mi smo informacije sa svim podacima o realizaciji Uredbe iz svakog resora uputili Parlamentu Federacije. U tim izvještajima stoji tačno, od donošenja Uredbe do realizacije, koliko je privrednih subjekata učestvovalo u svim resorima, koliko su zaposlenih imali u datumima koje je Uredba definisala i koje smo efekte postigli kao resorna ministarstva primjenom Uredbe”, zaključio je Dedić.

scroll to top