Sirće mnogi često koriste u svome domu, bilo da je riječ o kuhanju ili čišćenju doma. Međutim, znate li razliku između alkoholnog i jabučnog sirćeta.
Alkoholno sirće je kiselije od jabučnog što ga čini jačim sredstvom za čišćenje, a ima i neka antimikrobna svojstva.
Bijeli ili alkoholni ocat najčešće se koristi za čišćenje i svako bi ga u tu svrhu trebao imati u svojoj kuhinji: uz to je i jeftin, a iako neće dezinficirati, uspješno će se izboriti s raznim mrljama i prljavštinom.
Međutim, da li je za čišćenje alkoholno sirće bolje od jabučnog i čemu je uopće razlika. Tonya Harris, nagrađivanja stručnjakinja za ekološko čišćenje objasnila je razliku između ova dva sirćeta.
“Jabučno sirće nastaje prirodno fermentacijom jabuka uz pomoć visoko aktivnih enzima, dok destilirano alkoholno sirće nastaje iz postupka vrenja alkoholnih tekućina što rezultira porastom bakterija i octene kiseline. Bezbojan je, za razliku od jabučnog koji je blago žuto ili smeđe obojen, odnosno mutan i miriše na ocatnu kiselinu”, rekla je.
Ona ističe da je alkoholno sirće puno bolje za čišćenje od jabučnog.
“Zbog toga se bez straha može koristiti na bilo kojoj površini. Jabučni ocat ima brojne blagodati, posebno zdravstvene ali kada je riječ o sredstvu za čišćenje više volim prozirne tekućine. Istina, prednost jabučnog octa je blaži miris, a nakon što ishlapi ostaje ugodan slatkasti miris, što nije slučaj kod bijelog alkoholnog octa”, dodaje.
Ona dodaje da žućkasto jabučno sirće nikad ne bi koristila npr. za čišćenje tepiha. Također, preporućuje da se sirćetu dodaje eterićno ulje kako bi ublažili njegov intenzivni miris.
(Izvor: Klix.ba)