Čokoladni kolač koji vam neće zabraniti nijedna dijeta

U ovom kolaču nema rafiniranih šećera, nema jaja, a nema ni pšeničnog brašna, što ga čini zdravim, veganskim i bezglutenskih kolačem. Jednostavan je za pripremu, brzo je gotov, fin je i jako sočan, nije li to sve što vam treba, piše portal Zadovoljna.hr.

Sastojci:

– 250 grama slatkog krompira
– šest hurmi
– jedna kašika kokosovog ulja
– četiri kašike javorovog sirupa (može i meda)
– 100 grama sitno mljevenih badema
– četiri kašike gorkog kakaa
– jedna kašika ekstrakta od vanilije
– malo cimeta
– malo muškatnog oraščića

Priprema:

1. Slatki krompir ogulite, narežite na veće komade pa skuhajte na pari (oko 20 minuta)

2. U blenderu ili jačoj sjeckalici blendajte kuhani batat i datulje dok ne dobijete kremastu teksturu, dodajte vaniliju, kokosovo ulje, javorov sirup i sve kratko izblendajte pa istresite u posudu.

3. U drugoj posudi izmiješajte bademovo brašno, kakao, cimet i muškatni oraščić. Dodajte suhe sastojke mokrima i izmiješajte dok se smjesa lijepo na sjedini.

4. Prebacite smjesu u manji pleh za pečenje koji ste premazali kokosovim uljem pa stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite oko 40-50 minuta. Probajte čačkalicom, brownie je pečen ako čačkalica izađe suha.

5. Ohladite pa poslužite preliveno otopljenom čokoladom.

(Akta.ba)

scroll to top