Buhtle s đemom

Sastojci: 300 ml mlijeka, 1 jaje+1 žumance, korica limuna, 50 ml ulja, 20 g kvasca, 1 kašičica šećera, malo soli, 550-700 g brašna, džem po želji.

Priprema:

U 100 ml mlijeka izmrviti kvasac, dodati šećer i ostaviti da zapjeni. Jaje i žumance izmutiti žicom pa dodati kvasacc, ostatak mlijeka, ulje, koricu limuna  i pola brašna

Dobro umutiti pa dodavati brašno  i mutiti tijesto da bude srednje tvrdo više mekše nego tvrđe. Pokriti folijom i krpom ostaviti na toplom da se udvostruči.

Razviti  tijesto za pola cm.  sjeći veće kvadrate pa stavljati džema punu kašiku. Skupiti ivice i prstima spojiti.

Pleh podmazati uljem, uvaljati buhtlu u ulje , okrenuti i redati u pleh praveći malu razdaljinu.

Pokriti i ostaviti da nadođu oko 15 minuta. Rernu treba da zagrijete na 200 stepeni pa kad staviti buhtle u rernu smanjiti na 180 stepeni.

Peći oko 45 minuta da kad ih podignete one da budu  lagane. Posuti šećerom u prahu i vanilin šećerom.

(Izvor: kuharica.avaz.ba)

scroll to top