Za sve one koji nemaju puno vremena za spremanje slastica, a vole ukusne domaće kolače
Sastojci:
4 velike jabuke
1 šoljica mljevenih oraha
1 šoljica šećera
1 šoljica griza
10 dg grožđica
1 jaje
1 prašak za pecivo
3 kašike ruma
1 šoljica mlijeka
pola šoljice ulja
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 180 stepeni.
2. Jabuke ogulite i izrendajte u veliku zdjelu.
3. Dodajte orahe, griz, šećer, ulje, grožđice, jaje, mlijeko, prašak za pecivo, rum i sve zajedno pomiješajte.
4. Tepsiju namažite maslacem i lagano pobrašnite. Izlijte smjesu.
5. Pecite na 180 stepeni oko pola sata.
6. Kada je kolač gotov po želji ga možete priliti čokoladnom glazurom ili mermeladom.
Za čokoladnu glazuru:
100 g čokolade za kuhanje
5 dg maslaca
6 kašika šećera
3 kašike tople vode (može i mlijeko)
Priprema:
1. Otopite maslac i čokoladu, dodajte šećer i toplu vodu.
2. Kada je glazura gotova, prelijte je preko kolača.
3. Kada se ohladi kolač narežite na kockice i uživajte.
(Izvor: kuharica.avaz.ba)